– Kasserade textilier ”upcyclas” och får nytt liv

Inom textilservice är själva textilierna både bärare av tjänsten och samtidigt den största bördan ur ett hållbarhetsperspektiv. På våra tvätterier kasserar vi varje dag över ett ton textilier, som av en eller annan anledning inte går att använda längre. Då dessa textilier tillverkats för att klara av många tvättar, håller tygerna fortsatt hög kvalitet och har egentligen många fler år i sig. Frågan om hur vi kan fortsätta att nyttja dessa textilier har gäckat textilservicebranschen i decennier. Vi är därför oerhört stolta över att i samarbete med vår ägare DFD, lansera upcy i Sverige – marknadens första koncept och affärsmodell för ”upcycling” i industriell skala.

Det finns en stor potential i återvinning av textilier, men det måste också vara vettigt. Därför är det mycket viktigt för oss att upcy-produkterna kan ersätta konventionella produkter som annars skulle köpas nya.

Ambition och målsättning

Upcy är vårt initiativ för att göra något konkret åt den miljöskadliga slit-och-släng-kulturen.  Miljöbelastningen minskas när uttjänta textilier ”upcyclas” till nya artiklar istället för att de bränns eller slängs. Vår målsättning är att innan 2025 återvinna 100 % av våra kasserade textilier. Samtidigt önskar vi att vi tillsammans med våra kunder fokuserar på ansvarsfull konsumtion och produktion. Kasserade textilier ska inte vara slutet, utan början på ett nytt liv.

Genom upcy skapas datorväskor av industribyxor och entrémattor. En jacka kan skapas av ett förkläde från restaurangbranschen eller en skjorta av ett randigt påslakan. Vi kan inte alltid förutse vilka material som är tillgängliga och därför bestäms vårt utbud av, och utvecklas efter, de material som vi har att tillgå. Varje enskilt plagg i upcy-kollektionen bär på en unik historia från sitt tidigare liv.

Dagligen anländer transporter med kasserade textilier från våra tvätterier till vårt lager i Danmark. Allt ifrån dukar, bäddtextilier och frotté till arbetskläder från vård, omsorg, restaurang och industri. Vid mottagandet bedöms och sorteras materialen och vårt designteam utvecklar sedan nya plagg och accessoar utifrån det som kommer in. Utvalt material skickas sedan vidare till produktion i Litauen och Rumänien.

Kockrockar

– Av kasserade bomullsdukar

Kockrockarna från upcy har tagits fram i samarbete med Klaus Samsø och ledande konsulter från restaurangbranschen. De tillverkas av bomullsdukar som inte går att använda längre på grund av hål , ständiga fläckar eller för att de är felsydda.

Kockrockarna är skapade i enkel, tidlös design med kinakrage och skjortliknande snitt, då trenden på marknaden visar att många kockar föredrar detta utseende. Rockarna finns tillgängliga i ett par olika varianter med både kort och lång ärm,  och i storlekar som täcker alla kroppsformer.

Patchförkläden

– Av kasserade förkäden

Våra ”patchwork” förkläden i upcy-kollektionen är tillverkade med tygstycken av kasserade förkläden som vi sytt ihop till nya. På detta sätt får de kasserade tygerna ett nytt liv samtidigt som de förmedlar en hållbar historia till våra restaurangkunder. Materialet är fortfarande av hög kvalité eftersom det är sammansatt av utvalda, starka tyger från dess tidigare liv. Varje förkläde blir dessutom unikt, vilket bidrar till ytterligare karaktär och blickfång i matsalen.

Textilia har exklusivitet på marknaden och är den enda återförsäljaren av upcy.

Servisskjortor

– Av kasserade bomullslakan

Servitörsskjortorna i upcy-kollektion är tillverkade av kasserade bomullslakan från våra hotellkunder. Så när till exempel ett hål eller en fläck gör att ett lakan inte längre går att använda till hotellet, då skär vi tygerna och syr upp skjortor utav det resterande tyget. Resultatet är oerhört mjuka och sköna skjortor eftersom bomullen redan har tvättats ett flertal gånger. Vi har i dag flera olika designs att välja på, både i dam- och herrmodeller.

Tvättlappar

– Av kasserade frottéhanddukar och badlakan

Tvättlapparna i upcy är tillverkade av kasserade frottéhanddukar, badhanddukar, badlakan, badrumsmattor och morgonrockar från vår Lyx och Excellence kollektion. De har en perfekt, lyxig storlek om 30×30 cm och bär också den unika historien om upcy. Genom att erbjuda våra upcy tvättlappar till era gäster gör du dem uppmärksamma på ert val av hållbarhet. Dessutom bjuder de på en oväntad historia till dina gäster när de torkar sina händer efter toalettbesök.

Vill du veta mer om UPCY

Ta kontakt med oss i dag om du vill vara med på vår resa mot klimatneutral textilservice genom att ge ert personal och era gäster artiklar från upcy.